Wegańskie muffinki z białą czekoladą i malinami / Vegan muffins with white chocolate and raspberries

Muffinki to chyba najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu słodkie wypieki. Można je przygotować na słodko i słono, dodać sezonowe owoce albo zrobić je w wersji mocno czekoladowej. Tym razem postawiłam na klasyczne połączenie malin i białej czekolady. Co prawda wegańska biała czekolada nie rozpuściła się, tylko lekko skarmelizowała, jednak po wystudzeniu dało to wspaniały efekt. Z podanej porcji wyszło 15 średniej wielkości muffinek.


Muffins are probably the easiest and quickest pastry to prepare. You can bake sweet of savory version, add some seasonal fruit or make them super chocolaty. This time I decided to go for classic combination of raspberries and white chocolate. This vegan white chocolate did not melt and it caramelized instead but it turned out to be pretty amazing. From these ingredients I make 15 middle sized muffins.


Składniki:

-2 szkl. mąki pszennej
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-3/4 szkl. cukru kokosowego

-1 szkl. mleka roślinnego
-1/4 szkl. oleju roślinnego

-1 tabliczka białej czekolady (ja użyłam ichoc white vanilla)
-1 szkl. malin

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. W większej misce połączyć suche składniki, w mniejszej mokre, a następnie niezbyt dokładnie je ze sobą wymieszać. W cieście na muffinki ważne jest żeby pozostało grudkowate, ze zbyt gładkiego może wyjść zakalec. Do ciasta dodajemy maliny i czekoladę, jeszcze kilka ruchów łyżką i możemy nakładać masę do foremy na muffiny. Pamiętajmy że masę nakładamy do ok 3/4 wysokości, muffinki bardzo rosną w czasie pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 min. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.


Ingredients:

-2 cups plain flour
-1tsp baking soda
-1tsp baking powder
-pinch of salt
-3/4 cup coconut sugar

-1cup plant-based milk
-1/4 cup vegetable oil

-1 bar of white chocolate (I used ichoc white vanilla)
-1 cup raspberries

Method:

Preheat the oven to 180 degrees Celsius. In bigger bowl mix all dry ingredients, in smaller one all wet ingredients. Mix it all together for a few seconds. It is important to leave small lumps otherwise if the dough is too smooth they won't be light and fluffy. Add raspberries and chocolate to the mix. It is time to fill up muffin cases to about ¾ of their hight, as muffins will rise quite a lot. Bake for about 20-25 min. Let them cool down before eating.

Komentarze